Hoe wijn bewaren.

Wijn bewaren, echt simpel nee dat is het zeker niet. Op deze pagina informatie over het bewaren van wijn, waar moet je op letten, wat kan wat kan niet, welke wijnen bewaren en heel belangrijk HOE.

Als verzamelaar van topwijnen is het natuurlijk heel belangrijk te weten hoe je je verzameling moet bewaren, het bewaren is het geen wat het meest belangrijke is voor de wijnverzamelaar om zo de wijn goed te houden en te zorgen dat de wijn niet in Azijn veranderd. Natuurlijk speelt bij het bewaren niet allen wat is de fles zit een rol maar ook de fles zelf, voornamelijk het etiket wat opzich erg kwetsbaar kan zijn. Voor mijn verzameling beschik ik ook over een kelder waar het donker is koel is en waar het niet te droog is, relatieve vochtigheid speelt namelijk een grote rol bij het wijn verzamelen. Over een korte tijd verhuis ik, in mijn nieuwe huis zal mijn mijnverzameling aardig kunnen gaan groeien, en kan ik eindelijk iets heel moois gaan doen, het aanleggen van een ouderwetse wijnkelder, met oude stenen (het idee van rots) tegen de muren en plafon, grind op de grond, oude kaarsenstandaarden en mooie grote oude wijn rekken (schappen wat ik ga ze maken van hout en steen). Wanneer het zover is zal ik ook een artikel gaan schrijven over het maken van deze oude wijnkelder met natuurlijk een uitgereid foto verslag.

 

Wijn Bewaren.

Wijn wordt vaak in een impuls gekocht. Als een bepaalde wijn in de aanbieding is slaan mensen dikwijls meteen toe en slaan ze gelijk een groter aantal wijnen in. Dit is niet echt verstandig, koop namelijk nooit zo veel wijnen in zonder dat u er een geproefd heeft. Daarnaast is het voor u, of uw gasten wel eens leuk om een andere wijn te proberen (iets speciaals). Ga op avontuur, probeer regelmatig is een andere wijn, een oude, een dure of een wijn van een andere druif als wat u normaal drinkt. Ook is het leuk om als liefhebber een proefavond te organiseren, waarvoor u een aantal goede (wijn) vrienden uitnodigt. Ga voor zo’n avond op zoek naar een aantal leuke wijnen, die op die avond door iedereen geproefd kunnen worden. Noteer de resultaten evenals de plek waar u de wijnen gekocht heeft en hoeveel u ervoor betaald heeft. Op deze manier heeft u voor elke gelegenheid alvast wat houvast. Nooit meer zult u teleurgestelde gasten hebben met de blik in hun ogen van ‘ik dacht dat je verstand van wijn had’.

 Nog steeds zijn er ontzettend veel mensen die denken dat elke elke wijn beter wordt naarmate dat de wijn ouder is. Niets is minder waar! De meeste wijnen (zeker meer dan driekwart van de jaarlijkse wereldproductie) is bedoeld om binnen maximaal 4 a 5 jaar gedronken te worden. Slechts een miniem percentage wijnen heeft er baat bij om langer bewaard te worden. Dit moet overigens wel in goede omstandigheden gebeuren, want anders is het zonde van de wijn, de tijd en het geld. Grote wijnen, in goede omstandigheden bewaard, kunnen zich tot ongekende hoogte ontwikkelen. Bij rode wijnen verandert de kleur langzaam van paars naar dakpanrood, met een oranje tintje. Afhankelijk van de oorspronkelijke kleurintensiteit van de jonge wijn, zal de kleur van een oude wijn variëren van oranjebruin tot roodbruin. Witte wijnen daarentegen winnen aan kleur met de leeftijd en neigen naar goud, goudbruin of amberkleurig te worden. Als u betere en dus duurdere wijnen koopt voor lange opleg, dient u ze regelmatig e controleren hoe ze zich ontwikkelen. Het raadplegen van een goed wijnblad, website etc kan van groot belang zijn. Soms ontwikkelen de wijnen zich verrassend goed of juist slecht. Wijnen van een jaar wat oorspronkelijk minder gewaardeerd werd, kunnen zich achteraf door grillen van de natuur beter ontwikkelen dan wijnen van een beter oogstjaar. wees daarop dus alert. Open regelmatig een fles om de ontwikkelingen van uw oplegwijnen te volgen. Koopt u in met meerdere mensen (wijn) vrienden, wat overigens zeer slim is, nodig hen dan uit om samen een flesje te openen. Houd hiervan een logboek bij.

Niet elke plek is geschikt voor het bewaren van wijn, belangrijk is dat de ruimte niet te droog en niet te warm is en beslist tochtvrij is, maar wel donker en trillingsvrij.

 

Bewaartemperatuur.

In een goede wijnkelder ligt de temperatuur tussen de 10 en de 12 graden C. het gaat hierbij om een gemiddelde, iets hoger of lager mag ook, maar er mogen beslist geen abrupte temperatuurschommelingen voorkomen. Zorg er wel voor dat de wijn nooit onder de 0 of boven de 25 graden C uitkomt. Dit kan fatale gevolgen hebben voor de wijn. Bij hogere temperaturen gaat de wijn enigszins uitzetten, waardoor de kurk de neiging heeft om uit de flessenhals te glijden. Dit kan fatale oxidatieve verschijnselen veroorzaken. Wijnen die constant te warm (maar niet boven de 25 graden) bewaard worden, zullen zich in het gunstige geval sneller ontwikkelen, maar ze zullen daarbij nooit de complexiteit behalen die ze anders op de juiste temperatuur wel hadden behaald. Daarbij zal een wijn snel over zijn hoogte punt heen zijn en snel aftakelen.

Bij lage temperaturen zullen de wijnen zich ook minder goed ontwikkelen. Sommige witte wijnen kunnen bij lage temperaturen, wijnsteenzuurafzetting veroorzaken. Dit - overigens volkomen ongevaarlijke - verschijnsel zorgt voor minder frisheid van de wijn. de wijnen sullen ook minder lang bewaard kunnen worden.

 

Luchtvochtigheid.

Uiterst belangrijk is dat de flessen liggend bewaart moeten worden zodat de kurk niet kan uitdrogen. Dit zou to oxidatie en uiteindelijk verlies van de wijn kunnen leiden. De omgevende lucht mag niet te droog zijn, want de wijn zal dan via de kurk verdampen, wat ook tot oxidatie leidt. De lucht mag tevens ook niet te vochtig zijn, dit in verband met eventuele schimmelvorming. De muffe geur zal in dat geval snel door de kurk heen dringen. Ook vervelend is de invloed op de etiketten, deze laten namelijk gauw los en u weet niet meer wat voor wijn er in de fles zit. U kunt de luchtvochtigheid beïnvloeden door wat grind of zand op de grond te leggen. Er zijn hiervoor ook speciale vochtwerende muurcoatings in de handel.

 

Tocht.

Tocht is iets anders dat ventilatie. Eens goede opslagplaats moet goed geventileerd zijn. Wijnen die op de tocht staan, hebben de neiging  zich niet goed te kunnen ontwikkelen. U zou kunnen zeggen dat de wijn ‘verkouden’ wordt en zich niet meer weet te herstellen. Hetzelfde gebeurd vaak in (slechte) restaurants: wijnen worden opgestald in grote rekken, zitten vaak klem tussen de voorduur )tocht) en de keuken (warm, dampen). In deze omstandigheden wordt elke wijn ziek.

Trillingen

Wijn die ervoor bedoelt is om lange tijd bewaard te worden, moet kunnen rusten. Pas dan kan de wijn zich volledig ontplooien. Grote en zeker oude wijnen zijn zeer  gevoelig voor trillingen. Naast een drukke weg of spoorweg kunt u beter geen dure wijnen bewaren ( misschien redelijk moeilijk in Nederland). Echter ook niet onder de trap, wat veel mensen doen, dit is tevens ook belangrijk voor uw gewone wijnen die u mee neemt van een vakantie of iets dergelijks. Een lange autorit, vooral in de zomer of de winter, is een ware mishandeling voor wijn. Laat hem dan ook enkele weken rusten voor dat u hem gaat openen.

 

Licht.

Voor wijn maar ook bijvoorbeeld voor bier en (olijf)olie is licht een gevaar. Door invloed van UV-straling zal de chemische samenstelling van de wijn veranderen. Licht (zon of kunstlicht) heeft vooral invloed op de polifenolen en anthocyanen, die de kleur van de wijn bepalen. Deze zullen dan ontbinden en de kleur zal veranderen. Ook de smaak wordt hierdoor negatief beïnvloed. De wijn krijgt een ‘licht’-smaak. Let ook in de winkel goed op de verlichting, koop nooit een wijn die dicht bij de etalage heeft gestaan of nog erger in de etalage. Ook een wijn die pal onder een tl bui of een felle spot heeft gestaan kunt u beter niet kopen. Kies altijd een fles die in het donker heeft gelegen. Let bij aankoop van wijn bij winkels dus goed op.

Geurtjes.

Dit onderdeel wordt maar al te vaak over het hooft gezien. Bewaar niet uw aardappels of nog ergen uien in de zelfde kelder waar u ook uw wijnen bewaard. De geur van de aardappels en uien zal in de wijn trekken, en zal bij het proeven zeker boven komen. Let ook op wanneer u in de buurt van uw wijnkelder gaat verven (over een langere tijd) zelfs de geur van de verf zou in de wijn kunnen trekken, wat al eens voor kwam bij een goed restaurant waarvan de eigenaar de wijn tijden de verbouwing niet wilde verhuizen, de klanten klaagde allen over de verf achtige smaak van de top Grand Cru wijnen uit de kelder van het restaurant.

 

Wijnkelder of wijnkast.

Ik zelf hou van een mooie oude wijnkelder, maar weinigen onder ons zullen het voorrecht hebben een goede wijnkelder te bezitten. Het is natuurlijk wel ideaal, zo’n echt kelder vol flessen. het liefst eentje waar in u kunt staan, met nissen en stellingen van steen, zand en grind op de grond, en mooi kaars licht. Een ideaal dat voor vele mensen slechts een droom zal blijven. In de moderne Nederlandse huizen wordt nauwelijks aandacht besteed aan kelders laat staan wijnkelders. Ook de grote ingebouwde kasten zijn tegenwoordig verledentijd. Daarin kon met ook goed na de binnenkant goed geïsoleerd te hebben, een dikke laag zand op de grond te leggen een heuse wijnvoorraad maken. Huidige alternatieven zijn de zogeheten lavasteen blokken die je als losse eenheden aan elkaar kunt maken en zo een aangepaste wijnopslag te maken. Deze lavasteen blokken hebben een goede vocht en temperatuurregulerende functie en zijn zeer stabiel. Goedkoop zijn deze blokken niet, maar een huis met een ouderwetse kelder is duurder. Wilt u een voorraad aanleggen van goede wijnen, maar niet per definitie wijnen zo’n tien jaar laten liggen dan kan een klimaatkast zeker uitkomst bieden. Deze klimaatkasten lijken het meest op een koelkast, met in sommige gevallen een glazen duur. Ze zijn chique, elegant en passen in elk interieur. het voordeel van deze kasten is vooral dat de wijnen niet alleen op bewaartemperatuur blijven, maar dat ze ook op schenktemperatuur ingesteld kan worden. Zo heeft uw wijn altijd de goede temperatuur. De prijs is wat aan de hoge kant, maar voor wie een goede kelder wil maar klein behuisd is, is het een fantastische oplossing.

 Wie niet zo veel geld wil of kan besteden, zal creatief moeten zijn. Denk er echter wel aan hoelang u uw betere wijnen wilt bewaren, hoe beter de omstandigheden dienen te zijn. Een oude kast, een dressoir of een buffet kast kan goede diensten bewijzen. Er zijn tegenwoordig ook (keldertjes) van piepschuim te koop daar in kunt u niet alleen de wijnen vervoeren, maar ook opslaan. De temperatuuromstandigheden en vocht gehalte blijven redelijk tot goed in deze dozen. Met een beetje creativiteit kunt u een hoop doen.

Een zeer eclusief wijn bewaarsysteem zijn te zien op de boven staande fotos, deze geheeld gevult met flessen van het Sauternes Chateau d’Yquem. In deze kasten wordt de temperatuur alsmede de vochtigheid electronische geregeld, een zeer mooi maar ook een zeer kostbare oplossing om uw wijnen zo goed mogelijk te bewaren.

 

 

Mijn wijnkelder

Gelukkig heb ik zelf thuis de ruimte voor mijn hobby’s een garage voor mijn auto’s, een grote tuin voor mijn dieren. en misschien wel het belangrijkste een kelder voor mijn wijnen. Bij aankoop van het huis was wat nu de wijnkelder is een voorraadsruimte en op de ontwerptekening uit 1971 is te zien dat het de bedoeling was dat in deze ruimte de sauna zou komen. Gelukkig is dat niet gebeurt en heb ik hier mijn wijnkelder van kunnen maken.

Ik had van te voren al een ontwerpje gemaakt, en ben snel begonnen met het verbouwen van de (wijn)kelder, schilderen, grind vloer maken en stelling bouwen en daarna decoreren. De temperatuur in de wijnkelder is vrij konstant zo’n 12 a 13 graden..

Mocht u zelf eens een kijkje willen nemen in mijn wijnkelder mail dan even.

Home

Bron vermelding: De wijn encyclopedie, Roy van der Stad, De Beste Grand Crus ter wereld. Bordeaux de beroemste chateaus